måndag 5 januari 2015

Engelberg revisited


Vi satt på Frankfurts flygplats utan plan vart vi skulle åka. Chamonix och större delen av västra Alperna hade rekorddåligt med snö och där satt vi och väntade på flyget till Geneve. Efter att ha läst sönder alla väderprognoser och frågat dem vi kunde fråga, så bestämde vi oss till slut för att dra till Engelberg. Jag har själv inga goda erfarenheter av Engelberg. Vi spenderade en vecka där för ett antal år sedan, med uteslutande skitväder, men nu skulle det alltså bli revansch. Men det började inte mycket bättre, regn, blåst och dålig sikt. 


Men dag 3 hände det, det hade regnat i byn hela natten och på morgonen blåste det rejält, samtidigt som regnet piskade mot fönsterrutorna. Vi hade noll förhoppningar om dagen, men så plötsligt började det spricka upp efter ett tag och ovanför 1800 meter hade det kommit en del snö, inget megadump, men runt 20 cm på sina ställen. Vi var bland de första upp på Joschstock och fick flera riktigt bra och långa åk.



Då de lättåtkomliga åken snabbt blev uppkörde bestämde vi oss för att hyra guide nästa dag. Stephan tog oss med på Steinberg-glaciären, mäktiga åket Galtiberg och sedan turade vi upp mot Jochpass. Det var varierad snökvalitet, allt från puder till vindpinad snö och skare. Efter en dålig start fick ändå Engelberg lite av en revansch, även om det kan vara ännu bättre med mer snö.
'









Inga kommentarer: